Govt. License No. 2046
 

 

 

 

PAKISTAN

Pakistan staat in een granieten positie als een rennende lende op de wereld tussen de 61ste en 78ste lengtegraad en de 24ste en 37ste breedtegraad. In het noorden ligt de Vakhan corridor, in het oosten ligt China, in het zuiden en oosten ligt India, in het zuiden de Arabische zee en in het westen ligt Iran en Afghanistan.

KLIMAAT:

Pakistan is gezegend met een prettig klimaat. In noord Pakistan is de zomer is erg bekoorlijk en aangenaam maar in de winter koud. Tegenovergesteld is in zuid Pakistan de zomer heet maar de winter erg aangenaam. Vanwege dit klimaat is het hele jaar in Pakistan toerisme mogelijk. Rekening houdend met het klimaat heeft Karakorum Explorers voor de volgende periodes programma's samengesteld:

1. Programma's in de noordelijke gebieden
(Zomervakantie) beginnend van April tot het einde van de tweede week van oktober.
 

2. Programma's in zuid Pakistan
(Wintervakantie) beginnend van de tweede week van oktober tot eind maart
  

Uitgezonderd de Hunza vallei is verschillend en aantrekkelijk in twee korte seizoenen:

1. De bloesem (deze start in de eerste week van april)
2.
Het veelgekleurde seizoen (die intreed in de eerste week van oktober en maar een beperkte periode is van 15 dagen)

1. NOORD PAKISTAN

De noordelijke streek is het centrum van s'werelds grootste bergketens. K2 en Concordia, Chitral en de Hindukush, Rakaposhi en de prachtige Hunza vallei met zijn vriendelijke mensen, Nanga Parbat en de Himalaya's, allemaal namen die het hart sneller doen kloppen van diegenen die van bergen houden met zijn bewoners. 

Noord Pakistan is gezegend met de grootste concentratie aan hoge bergen ter wereld. Binnen een klein gebied liggen 100 bergpieken boven de 7000 meter, vijf van deze zelfs hoger dan 8000 meter: K-2 (8611 m), Nanga Parbat (8125 m) Gasherbrum 1 (8068 m), Broad Peak (8047 m) Gasherbrum 1 (8035 m), met de langste gletsjers ter wereld, waar de machtige Himalaya, Karakorum, Pamir en Hindukush tezamen bij elkaar komen.  

In het meeste van deze gebieden zijn toeristen een nieuw fenomeen. Er was een tijd dat mensen zich niet voor konden stellen dat deze afgelegen gebieden bereikt konden worden, er was een natuurlijke blokkade vanwege het gebrek aan wegen en communicatie. Er is gedocumenteerd dat toen de Brits Indiase regering in 1889 zijn strijdkrachten opdracht gaf de kleine koninkrijken Hunza en Nagar te veroveren, onder commando van Col Durand, ze grote problemen tegenkwamen om richting Hunza met hun uitrusting door de ravijnen heen te komen. De tocht was zo moeilijk dat een soldaat het Victoria kruis (de hoogste Britse militaire onderscheiding) gekregen heeft in deze kleine veldslag. Het verhaal is te lang om hier volledig te beschrijven. Desalniettemin, na aanleg van het achtste wereldwonder, de Karakorum Highway in 1976, is het bereiken van deze gebieden nu erg eenvoudig geworden.

Karakorum Highway en de Zijderoute

Dit is een enerverende reis over land van Islamabad over de Karakorum Highway naar de Hunza vallei en Khunjerab pass, vervolgens over de pittoreske Shangla Pass naar de vruchtbare Swat vallei. De reis eindigt in Peshawar, de historische doorgang naar het Indiase subcontinent.   

Terwijl je reist over de Karakorum Highway, die bekend staat als het achtste wereldwonder, zul je genieten van de fascinerende uitzichten op de uitdagende pieken die boven de 7000 meter uitkomen. De Nanga Parbat, met zijn 8125 meter is de hoogste piek die je zult zien tijdens deze reis. Ook zullen we de plek bezoeken waar de drie hoogste bergketens ter wereld bij elkaar komen: de Karakorum, de Himalayas en de Hindukush.

Wanneer we aankomen op de Khunjerab Pass op 4733 meter hoogte, sta je niet alleen op de grens tussen China en Pakistan, maar ook aan de grens van de Pamir en Karakorum bergketens. Een trip naar Swat en Peshawar zal je kennis laten maken met de historische Gandhara Boeddhist erfenis en de tradities van de Pathaanse cultuur.

Route:
Dag 1 Islamabad - Besham
Dag 2 Sharkol - Gilgit (ontmoet de Indus)
Dag 3 Gilgit - Hunza (Karimabad)
Dag 4 Hunza (Dag excursie)
Dag 5 Karimabad - Passu (hoger Hunza Valley)
Dag 6 Gulmit - Chilas
Dag 7 Chilas - Swat
Dag 8 Swat
Dag 9 Swat - Peshawar
Dag 10 Peshawar (Khyber pass dag excursie)
Dag 11 Peshawar - Islamabad
Dag 12 Vertrek


2. 
ZUID PAKISTAN

Wij kunnen u cultuur reizen, jeep safari's en jachtprogramma's in zuid Pakistan aanbieden.

De beste periode om te reizen in het zuiden van Pakistan is van oktober tot de eerste week van april. 

Door middel van deze reizen kunnen we genieten van de Khyber Pass, de oude doorgang naar het subcontinent in het noordwesten van Pakistan tot aan de kust in het zuidwesten van Pakistan. 

Lahore:
Lahore is het hart en cultureel centrum van Pakistan en het Parijs van AziŽ. De winter is erg aangenaam in Lahore. In de gele zon kun je genieten en de historische plaatsen in Lahore verkennen, zonder het te warm of koud te hebben.

Cholistan:
Cholistan is beroemd vanwege zijn kameelsafari's. De winter is het beste seizoen om Cholistan te verkennen. In de zomer is het er erg heet.
 

Route:
Dag 1 Aankomst Multan.
Dag 2-3 Multan / Bahawalpur / Lal Suhanra.
Dag 4-10 Lal Suhanra / Cholistan woestijn kameelsafari.
Dag 11 Bagh-o-Bhar / Ouch / Panjnad.
Dag 12 Panjnad / Multan.
Dag 13 Terugvlucht.


INDUS BESCHAVING REIS (SEIZOENSAFHANKELIJK-19 DAGEN) 

Pakistan heeft een groot potentieel voor historische en archeologische plaatsen, van de kust aan de Arabische zee in het zuiden tot de Khunjerab pas in het hoge noorden van Pakistan. Deze reis begint in Karachi en Moenjodaro (de berg van de doden) en gaat van Sind naar Harapa in Punjab en de Gandhara beschaving in Taxila en Swat in NWFP en langs vele beeldhouwwerken ontdekt op verschillende locaties langs de Karakorum Highway in het noorden. Moenjodaro en Harapa behoren tot s'werelds oudste beschavingen die terug gaan naar 2000 voor Christus, alleen de Egyptisch en Mesopotamische beschavingen zijn nog ouder.

Route:
Dag 1-2 Aankomst Karachi.
Dag 3 Karachi / Moenjodaro / Sukkar.
Dag 4-6 Sukkar / Bahawalpur / Lal Suhanra.
Dag 7 Lal Suhanra / Multan.
Dag 8 Multan / Lahore.
Dag 9-11 Lahore / Peshawar.
Dag 12 Peshawar / Swat.
Dag 13 Swat / Chilas.
Dag 14 Chilas / Gilgit
Dag 15-16 Gilgit / Islamabad
Dag 17-18 Islamabad.
Dag 19 Transfer naar Internationale luchthaven voor terugvlucht.


Pakistan Cultuur reis

Route:
Dag 1 Aankomst in Lahore, Pakistan
Dag 2 Lahore
Dag 3 Lahore
Dag 4 Peshawar
Dag 5 Khyber Pass
Dag 6 Over de Malakand Pass
Dag 7 'Switzerland van het Oosten'
Dag 8 De Karakorum Highway
Dag 9 Shangri-La
Dag 10 Dak van de wereld
Dag 11 Langs de Zijderoute
Dag 12 Rawalpindi
Dag 13 Vertrek


Klassiek Pakistan

Deze fascinerende en veelomvattende reis met hoogtepunten van Pakistan verkent de oude steden van het Mughal imperium, Boeddhistisch interessante plaatsen en tevens moderne steden en tijdloze dorpen, liggend in overweldigend prachtige landschappen.

Route:

Dag 1 Aankomst in Lahore. Bezichtiging Lahore.
Dag 2 Vlucht naar Peshawar.
Dag 3 Bezoek de oude stad en de bazaars.
Dag 4 Trip naar de Khyber Pass (als toestemming wordt verkregen).
Dag 5 Vlucht naar Chitral.
Dag 6 Verkenning Kalash Vallei vanuit Chitral.
Dag 7 Rustdag in Chitral.
Dag 8 Reis over de weg naar Swat Vallei
Dag 9 Bezoek aan Swat Vallei.
Dag 10 Rustdag in Swat.
Dag 11 Rit naar Islamabad.
Dag 12 Bezoek aan Taxila.
Dag 13 Bezoek Islamabad en Rawalpindi.
Dag 14 Terugvlucht.


Reis naar Uch Sharif

Uch Sharif is een van de mooiste historische plaatsen in Pakistan. Gelegen aan de Sutlej en Chenab. Uch Sarif is een prachtige toeristische bestemming. Verschillende historici hebben een andere kijk op de geschiedenis van Uch Sharif, sommige zeggen dat de stad er al was voor de regering Bikramajit. Uch Sharif bevond zich onder Hindoe heersers voor Alexander's invasie. 

Uch Sharif is voornamelijk bekend vanwege de verschillende prachtige schrijnen en tombes.

Dit is de reden dat vele toeristen naar Uch Sharif komen. Uch Sharif is verdeeld in drie secties, die genoemd zijn naar drie belangrijke personen en heersers. Uch Bukhari heeft zijn naam geleend van Hazrat Syed Jalaluddin Bukhari Surkhposh, terwijl Uch Jilani zijn naam geleend heeft van Hazrat Shaikh Mohammad Ghaus Qadri Jilani. De derde sectie Uch Mughlian is genoemd naar de Mughal heersers.


Uch Sharif Sofias

Jalal-ud-Deen Surkhposh (117-1272)
Een gebouw dichtbij het mausoleum van Bibi Jind Waddi is de tombe en moskee van Jalal-ud-Deen Surkhposh. De moskee is een gebouw met een plat dak, die al verschillende keren beschadigd is geraakt. In een inscriptie bij de hoofdingang staat beschreven dat Sheikh Hamid in 1617 Mullah Ahmed opdracht gaf het gebouw te repareren.
 

Jalal-ud-Deen Bakhari (1303-1383)
De tombe van Hazrat Jalal-ud-Deen Surkhposh ligt op een paar minuten lopen afstand van de tombe van Bibi Jind Waddi. Voordat hij zich vestigde in Uch reisde hij door verschillende landen om zijn kennis over de islam te vergroten. Hij reisde onder andere naar Mekka, Medina, Mesopotamina, Egypte en PerziŽ. Hij was tevens een prediker op de Sufi Suharwardiya School. Zijn schrijn heeft een plat dak op een rechthoekige hal ondersteund door verschillende houten pilaren.
 

Aangrenzend ligt een andere kleine tombe die een voetafdruk bevat van Hazrat Ali. 

Bibi Jiwandi
Het meest elegante gebouw en beste attractie in Uch is de tombe van Bibi Jind Waddi. Haar naam wordt zowel als Bibi Jiwandi als Bibi Jind Waddi geschreven.

Maar aangezien Jind Waddi een populaire naam is in deze regio, denken we dat deze naam het meest gepast is. 

Historici hebben beschreven dat haar mausoleum gebouwd is in 1494. De basisstructuur bestaat uit stenen, verfraaid met verbluffend geglazuurde mozaÔektegels. Het gebouw is opgetrokken in drie achthoekige verdiepingen, met op de onderste verdieping in de hoeken ronde en glooiende torentjes. De tweede verdieping heeft een smalle galerij om rond te lopen en de derde verdieping is een halfronde koepel als een kroon op het gebouw.

Er is een esthetisch uitgesneden houten Mehrab in de westelijke hal. Het volgt het typische patroon van Multani architectuur waarop de tombes van Hazrat Rukn-e-Alam en de Baha-ud-Deen Zakria gebouwd zijn.

De buitenmuren van de tombe zijn volledig bedekt met blauw geglazuurde tegels, terwijl de torens overwoekerd zijn door een bos breed bloeiende planten. Dit unieke ontwerp maakt het verschillend ten opzichte van Multani tombes.

Op hetzelfde kerkhof is een andere belangrijke tombe te vinden, die bekend staat als het graf van Ustad Ladla, de architect die de tombe van Bibi Jind Waddi construeerde.

Buiten dit prachtige gebouw is een gewoon kerkhof waar voorheen kinderen speelden. De stenen van de tombes zijn in verval. Ondanks dat deze plek voorkomt op de Werelderfgoed lijst is er tot nu toe niets aan gebeurd.

Deze unieke en majestueuze schrijnen, die verondersteld worden de meest aantrekkelijke archeologische plekken in Pakistan te zijn, worden bouwvallen vanwege verwaarlozing en slechte verzorging door de verantwoordelijke autoriteiten.  

Zo'n 200 jaar geleden werden deze gebouwen verwoest door de verandering van de loop van de rivier en overstromingen, dit spoelde het grootste gedeelte van de gebouwen weg. Het zou hoge prioriteit moeten hebben de ingestorte gedeelten van de gebouwen weer te reconstrueren, voordat over een aantal jaren er niets meer te vinden is van deze prachtige stukken architectuur. 

De renovatie van de ingestorte Minaret van Chauburji in Lahore en de renovatie van Shahi Qila zijn prachtige voorbeelden van restauratiewerken. Dezelfde methodes zouden ook hier toegepast moeten worden omdat het hoog tijd is deze prachtige monumenten te redden.

Ustaad Nooria
Ustaad Nooria was in zijn tijd een grote architect. Ustad Nooria kwam vanuit Iran naar Uch in het midden van de 14de eeuw. Ustad Nooria werd Ustad genoemd vanwege zijn geweldige werk in de architectuur. Ustad Nooria's eerste opdracht was het bouwen van de tombe van Baha-Ul-Halim. Baha-Ul-Halim was een groot geleerde in zijn tijd en hij was de leraar in een Madrisa in Uch en tevens leraar van Jahanian Jahangasht. Ustad Nooria heeft de tombe van Baha-Ul-Halim gebouwd in het midden van de 14de eeuw. Voor de tombe heeft hij zeer tere tegels gebruikt en hij gebruikt licht en donker blauwe kleurcombinaties die de tombe een fascinerend aanzicht geven.   

De tweede tombe die Ustad Nooria gebouwd heeft is de tombe van Bibi Jiwindi. Bibi Jiwindi was de dochter van Jahanian Jahangasht. De tombe van Bibi Jiwindi is gebouwd in 1494 na Christus. Het is het meest opmerkelijke monument van zijn soort in Uch. De tombe is gebouwd op een achthoekige fundering en gekroond met een enkele koepel, opgetrokken op een externe achthoekige trommel, met gewelfde ramen. Het monument is overvloedig en schitterend gedecoreerd met witte, blauwe en groen gekleurde mozaÔektegels.

Hazrat Mussa Pak
Belangrijk aan de tombe van Hazrat Mussa Pak is dat sinds zijn lichaam is verplaatst naar de tombe in Multan, in de Hussain Agahi Bazar, het aantal bezoekers die nog naar deze tombe komen drastisch is gedaald en de tombe is gebruikt als opslagruimte voor verschillende producten zoals flessen en dergelijke. Dit is erg vreemd en beschamend. Door lokale winkeliers in de bazaar naast de tombe te vragen komen we er achter dat deze tombe nu gebruikt wordt voor het lesgeven aan leerlingen van de basisschool.

Immam Abu Hanifa
Er is niet veel bekend over Imam Abu Hanifa. Zijn tombe wordt bezocht door veel mensen en zijn naam wordt vermeld in een paar boeken, maar niemand schijnt exact te weten wie hij was en wat hij verkondigde.
 

Zijn volledige naam was Syed Shaikh Sadar-ud-Din Abu Hanifa. Hij is klaarblijkelijk de afstammeling van Hazrat Siddique Akbar, van de Qureshi familie. Volgens de verzorger van de tombe, die zijn werk al 20 jaar doet, had Abu Hanifa een vrouw maar geen kinderen. 

Hij behoorde in Multan, was een student van Ranjan Qatal en diende hem om wijsheid te vergaren. Tijdens zijn ziekte liet hij vastleggen dat hij na zijn dood begraven wilde worden in Uch Sharif.  

Volgens Mr. Ghulam Akbar had Abu Hanifa de kracht om metaal in goud te veranderen. Hij had een steen die, op het moment dat het een ander oppervlak raakte, dit oppervlak in goud veranderde. Veel arme mensen werden op deze manier door hem geholpen. De imam liet in zijn testament opnemen dat de steen na zijn dood moest worden ingemetseld in het dak van zijn tombe, zodat anderen het niet konden vinden en er geen misbruik van konden maken. Na zijn dood werd zijn wens uitgevoerd en de steen werd ingemetseld in het dak van de tombe. Tijdens de Britse overheersing, hoorden de Britten van de steen en probeerden het te stelen. Op dat moment gebeurde er een wonder, het dak barste, waaide weg in de lucht en verdween en is nooit meer teruggevonden. Dit is de mythe van het vermiste dak van de tombe.  

Veel mensen geloven dit verhaal. Het is doorverteld van generatie op generatie. De lokale bevolking die de tombe bezoeken respecteren Abu Hanifa erg en als ze de tombe bezoeken om te bidden, geloven ze dat hun gebeden zullen worden verhoord. De tombe is voor hen een bron van geluk en ontspanning. Ze bewonderen en waarderen de tombe enorm en is een belangrijk onderdeel in hun leven, hun wereld.
 

Pakistan Cultuur reis

Dag 1
Aankomst in Islamabad, rit naar Peshawar, transfer naar hotel. Reizend over de Grand Trunk Road, aangelegd door de heerser over het gezamenlijke Indiase rijk: Sher Shan Suri, daarna een oversteek over de Indus rivier bij Attock. Je kunt hier stoppen voor het maken van een foto bijv. op de plek waar de Indus en Kabul rivier bij elkaar komen, of bij het Attock fort, aan de oever van de Indus rivier of net na de Attock brug.
 

Dag 2
Khyber Pass en Peshawar. Deze dag is als het terugwandelen in de geschiedenis met een bezoek aan de Khyber Pass, die een stille getuige is van ontelbare grote gebeurtenissen. Veroverd door de Grieken, overheerst door de Boeddhisten, verwoest door de Huns, verbouwd door de Brahmins en ingevallen door de grote Mughals. De pas is ook bekend omdat het leger van Alexander de Grote van MacedoniŽ deze pas overstak in 327 voor Christus. In de middag bezoeken we Peshawar en bezoeken een museum die een grote schat bezit aan kunst, beeldhouwwerken en historische relikwieŽn uit de Gandhara periode (300 voor Christus tot 300 na Christus) tot aan de moderne tijd. We zullen ook Yadgar plein bezoeken, de prachtige Mahabat Khan moskee en de Qissa Khawani bazaar (verhalenvertellers bazaar). 

Dag 3
Rit naar Kalam en transfer naar hotel, Peshawar/Kalam. Rijdend langs het pittoreske Malakand pas, zullen we eerst het magnifieke en oude Boeddhisten klooster Takht-i-Bahi bezoeken, uit de eerste tot de zevende eeuw na Christus. We gaan verder naar de betoverende Swat vallei en bezoeken onderweg de beroemde Churchill's Picket. Onderweg naar Kalam en Swat ontmoeten we een land dat schittert met fruitboomgaarden, hellingen vol met bloemen, kronkelige rivieren, rommelende stromen en omringt door de machtige bergketens van de Hindukush en Karakorum. Onderweg bezoeken we Bahrain. De plaats Bahrain ligt aan de Swat rivier en het vissen naar forel is er een geliefd tijdverdrijf. Kalam ligt op 30 km afstand van Bahrain en ligt ongeveer 2000 meter boven zeeniveau.  
 

Dag 4
Dagwandeling in Kalam. Vandaag starten we onze wandeling vanuit het hotel afdalend naar de bazaar. Na de bazaar steken we een smalle hangbrug over en na de oversteek komen we een primitieve houten moskee tegen. We vervolgen het pad naar rechts en steken een andere houten brug over. Direct na de tweede houten brug zullen we via een zig-zag pad voor 2 ŗ 3 uur naar boven klimmen om het zomerverblijf van Kalam te bereiken. Hier bevindt zich een theehuis voor toeristen waar we kunnen stoppen voor een kop thee en kunnen genieten van het uitzicht op de Pushmal bergtop en Utrot vallei. Daarna zullen we beginnen met de afdaling naar Pushmal dorp en zullen we een lunchpauze houden dichtbij een riviertje. Vanuit Pushmal rijden of wandelen we terug naar het hotel.

Dag 5
Rit naar Miandam en transfer naar hotel. s'Middags kan er gewandeld worden door het dorp, waar we de bevolking kunnen ontmoeten en kennis kunnen maken met hun manier van leven. De vrouwen zijn over het algemeen erg verlegen en willen niet gefotografeerd worden. Deze middagwandeling duurt ongeveer 4 uur.
 

Dag 6
Miandam/ Islamabad. Vandaag rijden we van de Swat vallei naar Islamabad via de Malakand pas en onderweg zullen we het Takht-i-Bhai klooster en het Taxila museum bezoeken.
 

Dag 7
Aankomst in Multan via een binnenlandse vlucht. Transfer naar het hotel. Hele dag excursie in en rond Multan. Multan is de meest belangrijke stad in het zuiden van Punjab. Het bezit veel onverwachte schatten. De tombe van Rukn-e-Alam moeten we werkelijk zien. Er zijn vele historische en archeologische plekken te bezoeken in deze stad. Overnachting in het hotel.
 

Dag 8
Van Multan naar Uch Sharif. Vertrek vanuit het hotel naar Uch Sharif. Bezoek aan de schrijnen van Hazrat Bahawal Haleem en Hazrat Jalaluddin Surkh Bukhari en de bazaar. Daarna lunch en na de lunch een bezoek aan de schrijnen van Makhdoom Jahanian Jahangasht, Bibi Jiwandi, Shaikh Saifuddin Ghazrooni, e.d. Daarna terug naar het hotel.
 

Dag 9
Multan - Bahawalpur

Na een vroeg ontbijt rijden we naar Bahawalpur en hebben we onderweg lunch in een hotel. Na de lunch rijden we verder naar Bahawalpur die herbouwd is in 1748 door de Nawab. Bahawalpur is klein maar welgesteld en is een ideaal startpunt voor safari's naar de Cholistan woestijn. Overnachting in hotel.
 

Dag 10
Bahawalpur-Lal Suhanra-Abbas fort

Na een vroeg ontbijt gaan we per jeep naar het Abbas fort en onderweg stoppen we bij het Lal Suhanra National park. Daarna rijden we verder naar het Abbas fort. Overnachting in hotel.
 

Dag 11
Bahawalpur-Lahore

Vertrek naar Lahore via Jhang en Faisalabad. Onderweg bezoeken we de tombe van Hazrat Sultan Bahu, de beroemde Sufi heilige. Overnachting in een hotel in Lahore. 

Dag 12
Lahore

Volledige dag in Lahore. Bezoek aan het mausoleum van Hazrat Data Ganj Bukhsh (Data Darbar). Hij was een eminent scholier en schrijver van vele boeken over theologie. Een van de bekende boeken is "Kashful Mahjub". Hij kan beschreven worden als de grondlegger van de Sufi cultuur in Punjab. Zijn tombe in Lahore wordt altijd drukbezocht door bewonderaars, dag en nacht. Lahore wordt ook "Data Ki Nagri"genoemd, naar hem. Vele wonderen worden aan hem toegekend. Men gelooft dat niemand ooit met lege handen is teruggekeerd van een bezoek aan zijn tombe. Tevens bezoeken we de tombe van de Mughal heerser Jehangir en Hazrat Mian Mir. 

Mian Mir - Mir Muhammad was zijn echte naam, had drie koninklijke personen als zijn bewonderaars. De eerste was heerser Jehangir, gevolgd door Shah Jehan, Dara Shikoh en Aurangzeb. Zijn schrijn ligt op ongeveer 4,5 km van het Lahore treinstation. 

Dag 13
Lahore-terugvlucht

Na het ontbijt verzamelen om naar het vliegveld te gaan.

Einde van onze service. 


Reis naar Nankana Sahib

De geschiedenis van het Sikh geloof heeft zijn wortels in een plaats die Nankana Sahib heet in Pakistan, vroeger bekend als Talwandi. Het is de geboorteplaats van de eerste Sikh guru, Guru Nanak Dev. Nankana Sahib is een van de meest heilige pelgrim plaatsen in Pakistan. De pelgrimplek ligt ongeveer 75 km van Lahore en valt onder het Sheikhupura district. Het district is goed te bereiken met de trein en over de weg.

Guru Nanak is hier geboren op 15 april 1469. Ieder jaar bezoeken een aantal pelgrims Nankana Sahib en andere heilige plaatsen die verbonden zijn met de eerste guru Guru Nanak Dev. 

Een reis naar Pakistan geeft u complete informatie over verschillende toeristische bestemmingen in Pakistan. Pakistan is een geweldige toeristische bestemming die populair is vanwege zijn historische plaatsen en avontuurlijke reizen. Pakistan bezit ook een aantal Sikh pelgrim plaatsen. Wij kunnen u alle informatie en raad geven om de reis door Pakistan gedenkwaardig te maken. We kunnen u verschillende reizen aanbieden door Pakistan en ook reizen aanbieden naar Sikh pelgrim plaatsen en de hotels boeken, u hoeft alleen het formulier onderaan in te vullen en wij zullen contact met u opnemen.
 

Sikh pelgrim reis

Dag 1 - Aankomst Lahore vliegveld. U zult opgehaald worden op het vliegveld en met uw bagage worden vervoerd naar uw hotel. s'Middags is er tijd voor een sightseeing in Lahore. Overnachting in een hotel in Lahore. 

Dag 2 - Volledige dag in Lahore Gurdawara Sahib en Chakki Sahib. Overnachting in hotel. 

Dag 3 - Volledige dag in Lahore Gurdawara Sahib en Chakki Sahib. s'Middags bezoek aan Shalimar Gardens, Lahore Fort, Badshahi moskee, e.d. Overnachting in hotel. 

Dag 4 - Volledige dag om Nankana Sahib en Sacha Sauda bij Sheikupura te bezoeken. Terug naar Lahore voor de overnachting. 

Dag 5 - Vertrek naar Rawalpindi/ Islamabad via de weg. Onderweg een bezoek aan Aminpura Gurdawara in Gujranwala. Aankomst in Rawalpindi/ Islamabad en transfer naar hotel. Overnachting in hotel in Rawalpindi. 

Dag 6 - Volledige dag om Hasan Abadal Punja Sahib te bezoeken en dan terug naar Rawalpindi voor de overnachting in het hotel. 

Dag 7 - Volledige dag om Punja Sahib bij Hasan Abdal te bezoeken en terug naar Rawalpindi voor de nacht. 

Dag 8 - Vlucht naar Lahore. Inchecken in hotel in Lahore. s'Middags sightseeing en shoppen, e.d. Overnachting in hotel in Lahore. 

Dag 9 - Transport van hotel naar het vliegveld voor de terugvlucht.


Shandur Polo Festival

Hoogtepunten van het festival
De passie voor polo is het best te voelen op werelds hoogste poloveld. Shandur nodigt bezoekers uit om in de tweede week van juli het traditionele polotoernooi tussen de teams van Chitral te mee te maken. Het toernooi wordt gehouden op de Shandur pas, het hoogste poloveld in de wereld op 3700 meter. Het festival bevat ook volksmuziek en dansen en er wordt een kampeerdorp opgezet.
 

Achtergrond
Polo is een paardensport die van oorsprong stevig verankerd zit in Centraal AziŽ en terug gaat naar de 6de eeuw voor Christus. Oorspronkelijk was het een trainingsspel voor de cavalerie onderdelen van de Koning of andere elitegroepen. De mannen uit de volksstammen speelde polo met wel 100 spelers per kant, dit waren mini veldslagen. Polo werd een Perzische nationale sport in de 6de eeuw na Christus. Vanuit PerziŽ verspreide de sport zich naar ArabiŽ en daarna naar Tibet, China en Japan. In het jaar 910 beval de keizer van China alle spelers te onthoofden, na de dood van een geliefd bloedverwant tijdens een wedstrijd.
 

Polo werd in de 13de eeuw in zuid AziŽ geÔntroduceerd door Moslim veroveraars. Het Engelse woord "Polo" is een Balti-woord en betekent "bal". Tegenwoordig spelen er zes spelers per kant, maar dit is op geen enkele manier een regel bij lokale polo wedstrijden. Voorheen was er geen limiet aan het aantal spelers en was er ook geen tijdslimiet. Het team dat het eerst negen doelpunten maakte was de winnaar. Het huidige spel met een team met zes spelers per kant, duurt een uur met een pauze van tien minuten. 

Gilgit, Chitral en Skardu hebben het spel altijd gespeeld zoals het vroeger werd gespeeld. In het verleden waren de lokale Radja's, Mirs en Mehtars de beschermheren van het spel. Soms werd 50% van het jaarlijkse budget van het vorstendom besteed aan het steunen van het spel. 

Shandur polo toernooi
De eerste keer dat een polo toernooi plaatsvond in de Shandur pas was in 1936. Een Britse politieke agent, Major Cobb, die gek was op het spelen van polo onder de volle maan, heeft de pologrond bij Shandur "maan pologrond" genoemd.
 

Het meest opwindende polo toernooi in heel noord Pakistan wordt gespeeld op de Shandur pas, ongeveer 3700 meter boven zeeniveau. Het is een unieke en exotische plek, omgeven door het meest spectaculaire berglandschap in de wereld. Het evenement markeert de jaarlijkse rivaliteit tussen de poloteams van Gilgit en Chitral. Het polo toernooi heeft een aantal extra attracties voor de bezoekers; forel vissen in de dichtbij gelegen riviertjes en meertjes en een festival met volksdansen en muziek uit noord Pakistan.   

Het hoogtepunt van het festival is de finale tussen de Gilgit en Chitral teams. De finale verschaft een kleurrijk spektakel. Supporters van beide kanten maken lange reizen vanuit afgelegen delen van Chitral en Gilgit om deze opwindende wedstrijd te kunnen zien. Het evenement geeft derhalve een fascinerend inzicht in de levenswijze van de mensen uit deze regio. Hun cultuur en inheemse gebruiken zijn voor de bezoekers een verrukking om te aanschouwen.  

Festival informatie
Geadviseerd wordt om een dag eerder te komen om te kunnen genieten van alle facetten van het festival. De activiteiten in Shandur omvatten dans en muziek uitvoeringen door verschillende groepen, forel vissen, bergbeklimmen, het maken van trektochten en wandeltochten en natuurlijk paardrijden. Kristal heldere meren, met sneeuw bedekte bergen, alpenbloemen en uitgestrekte landschappen met groen gras, zijn extra attracties.
 

Faciliteiten
Tijdens het toernooi wordt een tentendorp voor toeristen met restaurant faciliteiten opgezet. Handelaars uit Peshawar, Chitral en Gilgit zetten hun winkeltjes op waar souvenirs en handwerk worden verkocht. Het toernooi geeft bezoekers een mogelijkheid om contact te maken met de lokale bevolking.
 

Hoe te bereiken?
De Shandur pas ligt ongeveer halverwege Chitral en Gilgit, te bereiken met jeeps over een avontuurlijke weg. De afstand is van beide kanten 170 km. Men kan Chitral of Gilgit bereiken met een Pakistaanse binnenlandse vlucht vanuit Peshawar of Islamabad. Er zijn dagelijks twee vluchten vanuit beide plaatsen, behalve bij slecht weer. Bezoekers die per vliegtuig willen komen moeten in hun reis rekening houden met een vertraging van minimaal 2 dagen, indien het weer te slecht is om te vliegen.
 

Het is mogelijk Chitral te bereiken over de weg vanuit Peshawar of Islamabad. Beide routes gaan via de Swat vallei bij Chakdara en gaan via Dir over de 3200 meter hoge Lowari pas door naar Chitral. De rit neemt minimaal 11 uur in beslag, maar het wordt aangeraden te stoppen in Dir. In Dir kun je voor de verdere rit naar Chitral en naar Shandur beter overstappen in 4x4 jeeps. Aan de kant van Chitral kunnen reizigers ook overnachten in Mastuj en aan de Gilgit kant is Gupis een geschikte plek voor overnachting. 

 

About Us | Programs | Hindukush | Karakorum | Himalaya | Jeep Safari | Culture
Client's Comments | Mountaineering | Mountain Biking | Rent a Car | Enquiry Form

 

Expeditions 2006, Expeditions 2006, K-2 Expedition 2006, Nanga Parbat Expedition 2006, Gasherbrum-I /Hidden Peak Expedition 2006, Broad Peak Expedition 2006, Gasherbrum-II Expedition 2006, Gasherbrum-IV Expedition 2006, Masherbrum Expedition 2006, Rakaposhi Expedition 2006, Muztagh Tower Expedition 2006, Muztagh Ata Expedition 2006, Diran Peak Expedition 2006, Spantik /Golden Peak Expedition /2006, Tango Tower Expedition 2006, Passu trek, Batura trek, Trekking 2006, Trekking 2007, Gondogoro La trek 2006, Biafo Hisper trek 2006, Nanga Parbat trek 2006, Shimshal Minglick Sar Trek 2006, Shimshal Kurdopine Pass Trek 2006, Wakhan Corridor Trek 2006, Masherbrum Thala La Trek 2006, Naltar Ishkomen Trek 2006, Around Nanga Parbat Trek 2006, Rakaposhi Trek 2006, Rashphari Trek 2006, Trekking In Pakistan, Mountains in Pakistan, Trekking in Himalaya, Trekking in Karakorum, Trekking in Hindukush, Trekking in Pamir, Trekking around Muztagh Ata, Trekking in Shimshal, Trekking in Hunza, Trek to K-2 BC, Trek to Nanga Parbat BC, Trek to Rakaposhi, Trek to Fairy Meadows, Trekking in Tibet, Trekking in India, Trekking in Nepal, Trekking to Everest BC, Trekking in Aconcagua, Climb Mount Blanc, Expedition to Cho Oyo, Trek in Peru, Trek in Annapurna, Trek in Amadalan, Tour operators in Pakistan, K-2 (Godwin Austen), expedition, Nanga Parbat, Gasherbrum-I, Hidden Peak, Gasherbrum-II, Gasherbrum-III, Gasherbrum-IV, Gasherbrum, V, Broad Peak, Disteghil Sar, Kunyang Chhish, Masherbreum, Batura, Rakaposhi, Kanjut Sar, Saltoro Kangri, Trivor, Tirich Mir, Chogolisa, Shispar Sar, Yukshin Garden, Passu Peak, Pumari Chhish, Noshaq, expedition in pakistan, highest peaks, Sia Kangri, Haramosh, Istoro-o-Nal, Ultar, Sherpi Kangri, Saraghrar, Momhil Sar, Jutmo Sar, Yazghill, Baintha, Brakk, K-6 Malubiting, Kunyang, Spantik, Chogori, Falchan Kangri Baltoro Kangri, Muztagh Tower, Diran, Lupgar Sar, Karum Koh Hachindar Chhish, Snow Dome, Latok, Chhish, Udren Zom, Riakot Peak, Sangemarmar Sar, Link Sar, Akher Chhish, Pamiri Sar Lila Peak, K-7, K-6, Vigne Peak, Koyo Zom Mair Peak, Biarchedi, Seiri Porkush, Trango Tower, Dut Sar Sar Choricho Trinity Peak, Mani Peak, Haramosh, Angel Thui, Gul Lasht Zom, Paiyu Peak, Ganalo Peak, Phuparash Peak, Buni Zom, Chamubar, Uli Biaho, Koser Gunge, Namika Peak, Urdukas-1, Purian Sar, Great Trango, Hunza Peak, Marbal Peak, Crystel Peak, Lubsang, Bilchar Dubani, Chikar Zom, Mingli Sar, Minglic Sar, Mitre Peak, Bublimating, Falaksair, Shani Peak, Chari Khand, Cathedral Peak, Bat Koshi, Lobsang Spire, Borit Sar, Merhbanj, Buldar,Liligo, Malika Parbat, Jalipur Peak, Snow Dome, Borith Lake, Hana Lake, Kachura Lake, Karambar Lake, Keejihar Lake, Keenjar, Kinjar, Lulusar Lake, Mahodadad Lake, Maray Lake, Naltar Lake, Rama Lake, Rawal Lake, Rash Lake, Saiful Muluk, Satpara Lake, Siranda Lake, Subri Lake, Asumbar Pass, Atar Pass, Babusar Pass, Boesam Pass, Broghill Pass, Chapchingol Pass, Chaprot Pass, Chhachor Pass, Chilinji Pass, Chumarkhan Pass, Daintar Pass, Daraza Pass, Ghondogoro La Pass, Haramosh La Pass, Harnaj Pass, Harpo Pass, Hispar Pass, Irshad Uween Pass, Katichu La Pass, Khunjerab Pass, Khurdopin Pass, Lupgar Pass, Masherbrum La Pass, Maskor Pass, Mazeno La Pass, Nuqsan La Pass, Pakora Pass, Shandur Pass, Thalle La Pass, Sost, Shimshal, Passu, Hunza Valley, Altit Fort, Baltit Fort, Gulmit Fort, Baltistan Fort, Chitral Fort, Karimabad, Gulmit, Gilgit, Skardu, Naltar, Chilas, Deosai Plateau, Swat, Pashawar, Islamabad, Karachi, Lahore, Duaiker Fort, Doiker, Karakorum, Himalaya, Pameer, Hindukush, Chitral, Shigar Valley, Khapulo Valley, Shangri-La Resort, Serena hotel, Marriott, Pearl Continental, Wakhon-Koredor, KKH, Baltoro glacier, Hisper Glacier, Barpu glacier, Bowaltar Glacier, Passu glacier, Batura Glacier, Saichin Glacier, Diamer Glacier, Around Nanga Parbat, Naltar, Ishkomen Trek, Patundas Trek, Rock Climbing, Ice Climbing, Biafo Hisper Trek, Chalinji Trek, Chapchingol Pass Trek, Hindukush Trek, Pameer Trek, Mountaineering, Expeditions, Trekking, Jeep Safaris, Camel Safaris, Rashphari Trek, Himalayan lake, Jeep Safari, North Pakistan, Dungi Glacier, Silk Route Festival, Silk Route Tour, Central Asia Tour, Pak ĖChina Tour, Travel Agencies, Spring Tours, Blossom Tours, Autumn Tours, Thalla La Trek, Travel Agent, Tirich Mir Trek, Shimshal Trek, Baldiat Trek, Rakaposhi, Trek, Minapin Trek, Nagar valley, Astor Nalla, Fairy Meadows, Bomborate, Kalash Valleys, Boat Safaris, Cultural Tours, Historical Tours, Mountain Bike, Cycling Pakistan, Asia Mountains, Desert Rivers, Forest Kargha Buddha, Sherpa, Khyber Pass, Thatkh-e-Bahi, Taxila Museum, Buddhism, Silk Route, Muztagh Ata Khan, Tangri, Samarkand, Bukhara, Rashphari trek, Batura Trek, Ultar Glacier, Tourism, Cultural, Sports, Games, Everest, Lady Finger, Summery Peak, Passu Cons, Ghulkin Glacier, Hunza House, Aconcagua, Cho Oyo, Katmandu, Tibet Mountains, Travel, Tour Operators, Travel Agency, Travel Agents, Alpine, Clubs, Alpine, Guides, Discover Pakistan, Explore Pakistan, Map of Pakistan, peaks in Pakistan, Pakistan Mountains in Pakistan, Treks in Pakistan, Tours in Pakistan, jeep safaris in Pakistan, Asian, Mountain, Pakistan Embassy, Pakistan Consulate, Monjodaro, Harapara, Indus Civilization, Mountain Guides, Hotels in Pakistan, Everest news, k-2 news, Pamir Mountain, Cholistan Desert, Stupa in Swat, Ghandara Civilization, Odyssey Expeditions, technical information, Shangri-La, Serena, Marriott, Pearl continental, Resorts, 8000 m peak, 7500 m peaks, 7000m peaks, 6500m peaks, 6000m peaks, Tours operators in Pakistan, Travel Agencies in Pakistan, Travel Agents in Pakistan, Tours Operators in Asia, Travel Agencies in Asia, Agents in Asia, Afghanistan, Nepal, China, Beijing, PIA, Emirates airline, British Airways, Air France, Lufthansa airline, India, South Asia Yeast Asia, Central Asia, Atlantic ocean, Indian, Ocean, Mediterranean Sea, Arabian Sea, Tourism Marketing, Bishkek, K-2 Anniversary, Nanga Parbat Anniversary,